Περίπου 520 χιλιάδες ευρώ μοίρασε το Νεώριο σε προμηθευτές και επιχειρήσεις της Σύρου την περίοδο της πανδημίας, και περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ στους εργαζόμενους σε αυτό, παρέχοντας μια γερή οικονομική ανάσα στην χειμαζόμενη οικονομία του νησιού. Το γεγονός επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο «Λ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.
Οδηγία Ξενοκώστα για στήριξη της Τοπικής Αγοράς
«Το Νεώριο ήταν, παραμένει και πιστεύω ότι και στο μέλλον θα παραμείνει ένας οικονομικός πυλώνας για το νησί. Βλέπετε τι συμβαίνει με τον τουρισμό αυτή τη στιγμή» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το Συριανό Ναυπηγείο αποτελεί προίκα για το τόπο: «Πριν μερικές μέρες (αρχές Απρίλη) έπεσαν αρκετά χρήματα στη Σύρο (περίπου 520 χιλιάδες) από το Ναυπηγείο και αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 400 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα διαχέονται σε εμπορικά καταστήματα της Σύρου από αυτό. Σε παντός είδους . Από ηλεκτρολογικό υλικό έως ξυλεία κ.α. Όχι μόνο σε χονδρέμπορους αλλά και σε μικρομάγαζα. Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτό εισέπραξαν ένα εκατομμύριο ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αυτά τα ποσά δεν είναι αμελητέα σήμερα για ένα τόπο όπως η Σύρος η οποία μαστίζεται στην κυριολεξία».
Μάλιστα ο πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου υπογραμμίζει ότι υπάρχει σχετική οδηγία από τον ίδιο τον κ. Πάνο Ξενοκώστα για στήριξη της τοπικής αγοράς, κάνοντας γνωστό ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γενικό Διευθυντή του Νεωρίου Βασίλη Σαββίδη τού έκανε σαφές ότι στην παρούσα φάση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί δεδομένου ότι η αγορά σήμερα έχει πραγματικά μεγάλες ανάγκες.
Πιο ευνοϊκή η θέση της Σύρου αναφορικά με νησιά που στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό
Στο ερώτημα, αν η κατάσταση στην Σύρο την περίοδο της πανδημίας θα ήταν πιο ζοφερή στην περίπτωση που εξέλειπαν οι μισθοί του Νεωρίου και οι πληρωμές σε προμηθευτές και επιχειρηματίες του νησιού, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Απ’ ότι γνωρίζω το Νεώριο μοίρασε γύρω στις 520 χιλιάδες ευρώ σε προμηθευτές και καταστήματα της Σύρου το τελευταίο διάστημα. Φανταστείτε σε μια τέτοια κρίση που περνάμε, όπου τα μαγαζιά είναι σχεδόν ένα μήνα κλειστά, τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τόνωση. Πιστεύω ότι η θέση της Σύρου με το πέρας της πανδημίας θα είναι πιο ευνοϊκή αναφορικά με νησιά που η οικονομία τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό. Μιλούσα χθες με κάποιο γνωστό μου από την Σαντορίνη ο οποίος διατηρεί ενοικιαζόμενα και μου έλεγε ότι βάλλονται από τα ξενοδοχεία. Δεδομένου ότι αυτά έχουν κατεβάσει 50-60% τις τιμές τους, διερωτόταν ποιος μετά από αυτή την εξέλιξη θα προτιμήσει τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πέραν αυτού τόνισε ότι λόγω του φόβου που έχει καλλιεργηθεί από τον κορονοϊό, ερώτημα αποτελεί ποιοι τουρίστες θα κατέβουν στα νησιά, πότε, και από πού. Κι εμείς θέλουμε τον τουρισμό, όμως όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα.. Επίκειται μια συνάντηση με τους υπεύθυνους του Ναυπηγείου και θα τους τονίσουμε ακριβώς αυτά τα πράγματα».
Και ο κ Αλεξανδρίδης καταλήγει: «Νομίζω ότι κανείς δεν είναι κατά του Ναυπηγείου. Απλά το ναυπηγείο θα πρέπει να κοιτάξει το περιβάλλον. Νομίζω ότι δεν χρειάζονται ούτε επιθέσεις, ούτε φωνές. Αρκεί προσοχή στο περιβάλλον και από κει και πέρα όλα θα πάνε καλά. Οι Συριανοί οφείλουμε να το διαφυλάξουμε το Νεώριο, όμως όπως τόνισα και στον κ. Σαββίδη θα πρέπει και εκείνο με τη σειρά του να διαφυλάξει το περιβάλλον. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δηλαδή το περιβάλλον δεν αναιρεί το ναυπηγείο, απλά θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις. Ο κ. Σαββίδης μου υποσχέθηκε ότι αυτό είναι μέλημά τους και στους προσεχείς μήνες που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα προβούν στα δέοντα. Οπότε λίγη υπομονή απ’ όλους. Κανένα λίθο αναθέματος. Πάντα είμαστε υπέρ του Ναυπηγείου, άλλωστε όλοι έχουμε περάσει από κει μέσα»..
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι μισθοί σήμερα στο Νεώριο κυμαίνονται μεταξύ 1800 και 2200 ευρώ το μήνα.