Στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία της Σύρου οι Έλληνες πλοιοκτήτες και τη διέξοδο που τους δίνει πλέον για να αποφεύγουν τα τουρκικά ναυπηγεία αναφέρθηκε ο Πέτρος Παππάς διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk της μεγαλύτερης εταιρείας με πλοία ξηρού φορτιού, 128 τον αριθμό.
Ο Πέτρος Παππάς είναι στην 37η θέση στη λίστα της Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία για το 2020 και μίλησε χθες στη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ που δημιουργήθηκε από την ΟΝΕΧ και τη Cisco στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου, με κύριο Τεχνολογικό Συνεργάτη την εταιρεία MTIS.
«Θέλω να συγχαρώ τον κο Ξενοκώστα για το εθνικό έργο που επιτελεί με τα ναυπηγεία της Σύρου. Για εμάς τους Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελεί μεγάλη ανακούφιση διότι δεν είχαμε πουθενά άλλου να στείλουμε τα πλοία μας όταν βρισκόμασταν στο δυτικό ημισφαίριο και αναγκαστικά καταλήγαμε σε Τουρκικά ναυπηγεία. Τώρα όμως, έχουμε την διέξοδο μας και θα τον υποστηρίξουμε φανατικά όχι μόνο από εθνικό συμφέρον αλλά και διότι η δουλειά που κάνει είναι υψηλής ποιότητας και σε χρονικά πλαίσια που ανταγωνίζονται ακόμα και τα κινεζικά ναυπηγεία» και προσέθεσε:
«Ήταν επιτέλους καιρός, κάποιος να αναλάβει αυτό το έργο το οποίο, δίνει δουλειές στον κόσμο, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές, βοηθάει την Ελληνική οικονομία αλλά και τον εφοπλισμό, που έχει πλέον που να αποταθεί για να επισκευάσει τα πλοία του. Η εταιρεία μας, η Star Βulk, η οποία σήμερα διαχειρίζεται ένα στόλο 128 πλοίων ξηρού φορτίου, έχει ήδη στείλει 7 από τα πλοία της στο ναυπηγείο της Σύρου και θα συνεχίσουμε με πολλά περισσότερα στο μέλλον.»
Για την ψηφιοποίηση τόνισε:
«Η ψηφιοποίηση καθυστέρησε να διεισδύσει στη ναυτιλία σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται ταχύτατα. Εξελίσσονται νέες πλατφόρμες τεχνολογίας που αγγίζουν όλο το φάσμα υπηρεσιών μίας ναυτιλιακής εταιρείας. Η ψηφιοποίηση αυτή αυξάνει τον αυτοματισμό και βελτιώνει την αποδοτικότητα και την κερδοφορία των εταιρειών διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που θα επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να δημιουργήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο μέλλον». Στη συνέχεια μίλησε για τη θιεσητης Star Bulk στην ψηφιακή εποχή.
«Για την Star Bulk, η ψηφιοποίηση και η ανάλυση δεδομένων (data analytics) αποτελεί κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής μας. Έχουμε υλοποιήσει συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στη διαχείριση επιχειρηματικών πόρων (ERP systems) και στη διαχείριση πληροφοριών (management information systems) σε όλo το εύρος των δραστηριοτήτων μας, τόσο στη στεριά όσο και στα καράβια μας. Επίσης, διερευνούμε ακατάπαυστα τις νέες τεχνολογίες που μας παρουσιάζονται, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και εταιρικά δεδομένα σε αυτές» και συνέχισε:
«Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε τεχνολογίες που σχετίζονται με την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου μας όπως η τηλεμετρία και ο βέλτιστος σχεδιασμός του ταξιδιού προκειμένου να βελτιώσουμε την κατανάλωση και ως εκ τούτου τις εκπομπές ρύπων των πλοίων. Η ψηφιοποίηση είναι σοβαρό μέσον βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος και μας προετοιμάζει για τις επερχόμενες περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Τέλος η εταιρείας μας συνέβαλε στη δημιουργία πλατφόρμας για προμήθειες και ανταλλακτικά και μέσω αυτής έχουμε μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος».